2019 yılından beri derneğimiz bünyesinde faaliyet gösteren İmam Buhârî Medresesinde, erken yaşta hafızlığını bitirmiş talebeler hadis hafızlığı yapmaktadır. Türkiye’nin ilk ve tek hadis hafızlığı medresesi olan İmam Buhârî Medresesi, insanlar tarafından öğrenildikçe tarafımıza çeşitli sorular gelmektedir. “Bu devirde hadis ezberletmenin ne faydası var?”
“Sadece Buhârî değil tüm hadis kitapları artık telefonlarda, çocuklara eziyet etmeyin.”
“Bu devirde ehl-i hadis mi yetiştirilir?”
“Kur’an hafızlığı hadi neyse bir de hadisleri mi ezberlettiriyorsunuz?”
Bu ve farklı ifade kalıplarıyla sorulan temel soru, “Hadis Ezberlemenin Faydaları Nelerdir?” sorusudur. Bu yazıda, hakikate vakıf olmak namına bu soruyu soran kardeşlerimiz için gerekçelerimizi sıralayacağız.
Hadis hafızlığı, İmam Buhârî Medresesi’nin ortaya çıkarmış olduğu bir bidat değildir. Hadis-i şeriflerin ezberlenmesine, Efendimiz ﷺ’in hayatında başlanmış ve bu durum günümüze kadar kesintisiz bir şekilde devam etmiştir. Bu durumun bugün bize garip gelmesinin sebebi, cumhuriyet silindirinin laiklik kisvesi altında, medreselerimizdeki İslami eğitimin seviyesini düşürmesidir. Aslına bakarsanız “Hafız” tabiri, son dönemlerde Kur’an-ı Kerim hafızları için kullanılmaya başlanmıştır. İslam literatüründe Hafız kelimesi, “Hadis nakil ve rivayetini meslek edinip çok miktarda hadisi ezbere bilen kimse.” demektir. Detaylı bilgi için tıklayınız.
Peygamber ﷺ, sahabe-i kiramı, kendisinden duyduklarını iyi muhafaza etmeleri ve sonraki nesillere doğru bir şekilde aktarmaları hususunda daima teşvik etmiştir. “Abdullah b. Amr, Ebû Hureyre, Hz. Âişe, Hz. Enes ve ismini sayamayacağımız pek çok büyük sahabînin mesleği hadis hafızlığıydı.” demek yerinde bir tabirdir. Onların bu ufku Allah Rasulünden aldıkları da ihtilafa mahal olmayan bir hakikattir. Peygamber ﷺ şu sözleriyle Müslümanları hadis hafızlığına teşvik etmiştir:
“Allah bizden herhangi bir şeyi işiten ve işittiği gibi de tebliğ edip başkalarına aktaran kişinin yüzünü ak etsin…” Tirmizî, İlim, 7.
“Sizler benden (sözlerimi) işitiyorsunuz. Sizden de başkaları işitecek. Onlardan da başkaları işitecektir.” Ebû Dâvûd, İlim, 10.
Bir yanıt yazın
Yorum yapabilmek için giriş yapmalısınız.